lördag 6 juni 2015

Stoppa spelreklamen

Mycket av den spelreklam som finns idag är riktad mot målgrupper, exempelvis mot barn som även är den målgruppen där spelberoende ökar mest bland. Detta är såklart ingen som helst nyhet. Det är bara att kolla på den reklam som rullar på reklamerna på TV så fattar man exakt vilka det är som den ska nå för få rull på verksamheten och tyvärr fungerar den alldeles för bra. Den reklam som ökar allra mest är den som är riktad mot barn och ungdomar och det är inte någon tillfällighet att det just är den målgruppen som ökar mest i spelberoendeproblematik.

Många av de spelbolag som exponerar sin verksamhet i form av reklam är dessutom placerade utomlands, vilket också gör det olagligt för dem att marknadsföra sig i Sverige. Ändå händer det dagligen och hela tiden och sällan är det någon som reagerar över detta. Varför ingen reagerar är dock inte så konstigt då få personer vet att det faktiskt är olagligt och få personer vet vilka spelbolag som är svenska. Skulle detta vara mer tydligt så skulle även fler personer också reagera. Man skulle även häpnas över hur få det faktiskt är som lagligt får marknadsföra sig i Sverige.

Svenska Spel och ATG är två aktörer som är svenska, det vill säga att deras huvudkontor är placerat i Sverige och spellicensen är utfärdad i Sverige. Har man inte detta så får man egentligen inte bedriva sin verksamhet i Sverige och man får heller inte marknadsföra sin verksamhet. Den är alltså olaglig. Ändå finns den överallt och hela tiden runt omkring oss vart vi än befinner oss.

Lotteriinspektionen är den myndighet som ger tillstånd till att anordna spel och lotterier och det är också till dem som man kan anmäla ett spelbolag som har sitt säte utanför Sverige och som då inte få ha verksamhet här. Detta är det inte heller så många som vet då väldigt få reklamer och spelbolag blir anmälda.

Jag vill därför uppmana alla att anmäla spelreklam som inte får verka inom Sveriges gränser så att vi kan få stopp på den olagliga verksamheten. Den som bidrar till att många barn och ungdomar idag hamnar i spelproblem och många närstående hamnar i ett medberoende.

Det går att fälla dessa spelbolag. Det handlar bara att anmäla dem så att också en fällande dom kan ske. För inte allt för länge sedan så var det ett spelbolag som blev fällda efter att vi på Spelkontroll gjorde en sådan anmälan till lotteriinspektionen, så det går verkligen. Det arbetet kommer vi heller inte att sluta med, men vi behöver även hjälp med detta och det gynnar alla i slutänden. Så upp till kamp.

Att stoppa spelreklamen är en av Spelkontrolls spelpolitiska frågor. 
Vi vill att spelreklam som riktar sig mot barn och unga ska tas bort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar