onsdag 18 november 2015

Ingen vill vara en förlorare

Jag läste för ett tag sedan ett väldigt intressant blogginlägg av Simon Lindell. Han likställde spelberoende med sociala medier på det sätt att vi endast visar upp en del av våra liv, det vill säga den del som är vacker, perfekt och lycklig. Sällan visar vi upp det som är mindre vackert i våra liv och detsamma gäller även spel och spelare. Spelsajter visar glamoröst upp personer som vunnit storvinsten och spelare själva mörkar sina förluster. Det var så mitt i prick att det verkligen fick mig att fundera. Vad skulle hända om vi istället visade upp det som är mindre vackert, perfekt och egentligen väldigt ångestladdat?

Spelindustrin lever på de personer som vinner, inget konstigt med det egentligen. Det finns inget företag i världen som skulle visa upp någon annan sida än den de vinner på såklart. Däremot är det få personer som faktiskt kan leva på sitt spelande. Personer som faktiskt går back på sitt spelande är däremot extremt många. De enda personerna som visas upp i media idag är de som vunnit galet mycket pengar eller de som stortorskat och nu arbetar för att hjälpa andra i samma situation. Långt många fler simmar omkring i ett mellanstadie och det är också de som riskerar att hamna i fällan och bli stortorskar. Hur många av dessa vet egentligen om hur svårt det är att vinna i spel när de enbart matas av spelsajter om storvinnarna?

Det som skulle vara intressant att se är vad som händer om man faktiskt visar upp sanningen, hur det egentligen ser ut för alla dessa människor som spelar. Jag säger inte att alla som spelar inte kan hålla det under ordnade former för det gör det, men det finns alldeles för många idag som antagligen inte skulle sitta där om vi visade upp den riktiga bilden av spelande. Att det är svårt och att de som kammar hem storvinst med största sannolikhet också har förlorat extremt mycket pengar innan den där vinsten. De har med andra ord inte vunnit speciellt mycket. Kanske ligger de till och med fortfarande back. Det är det ingen som talar om. Den enkla anledningen till det är för att ingen vill vara en förlorare. Varken i spel eller i sociala medier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar