fredag 13 november 2015

Bara en gång till (Del 16)

De bestämde sig för att träffas en gång i veckan för att äta middag och umgås. De ville börja om från början och dejta varandra igen. Det kändes bra och det fanns en helt annan glädje mellan dem. Middag som efterföljdes av lugna samtal, en promenad eller något brädspel. Han hade en rutin på att åka iväg med en polare och kolla på fotboll på någon pub en gång i veckan och oftast träffades de dagen efter. Vanligtvis var de hemma hos henne, men det hände även att de var hemma i deras gemensamma lägenhet.

När de skulle vara i deras gemensamma lägenhet fick hon tillåtelse att gå in och förbereda även om han inte kommit hem från sin polare än, från dagen innan. Det var deras uppgörelse även om det var deras gemensamma lägenhet, att hon skulle fråga innan hon gick in för att han skulle känna att han fick tid för sig själv. Så hon gick dit och påbörjade maten på deras dag tillsammans. Han hade diskat och gjort fint i köket. Hon log vid tanken att han ansträngt sig. Som en fin gest tog hon hand om det som var diskat och ställde upp det i skåpen. Två vinglas stod i stället och hon tänkte inte så mycket mer än att det var konstigt att han drack vin, men att hans kompis nog hade varit förbi innan de drog iväg. Hon tog dem och ställde upp dem i skåpet. Innan hon stängde tyckte hon sig skymta ett märke på ett av glasen och tog ut det från skåpet igen. På kanten av glaset fanns märket av läppavtryck med rött läppstift.

Vid middagen kunde hon inte bestämma sig för om hon skulle säga något eller inte. Hennes tvekande fick honom att märka av att hon inte var som vanligt och frågade henne vad det var som besvärade henne. Hon ruskade på huvudet och sa att det bara handlade om ett telefonsamtal hon fått tidigare om att henne styv-farfar hade blivit sämre, vilket i sig var sant. Hon ville dock inte förstöra middagen med att anklaga honom för någonting han inte hade gjort. Han hade gjort det mot henne när det inte fanns någon grund till det så hon ville inte göra samma sak mot honom.

Några dagar senare dog hennes styr-farfar och fokuset riktades till sorg. Han fanns vid hennes sida hela tiden. Direkt efter begravningen kom nästa samtal om att hennes biologiska farfar gått bort och hela marken rämnade under henne. Hon var mitt uppe i att klara sina studier för att ta sig vidare till universitetet och på det försöka reparera sitt skadade förhållande till honom. Två dödsfall blev för mycket för henne att hantera på allt det. Det var svårt nog som det var. Han gav henne förslaget att vara i deras lägenhet i några dagar så att han kunde få vara nära till hands och hon tackade ja till det även om hon skulle tycka att det skulle vara jobbigt att se honom framför datorn och spela poker igen.

Gemensamt åkte de till hennes stad för att gå på begravningen för hennes farfar. Han höll hennes hand hela tiden och efteråt åkte de hem till hennes pappa för att hälsa på. Under hela deras besök tittade hennes pappa på henne med orolig blick. Flera gånger frågade han henne hur hon mådde och hon svarade bara med att det varit mycket i skolan. Det var heller ingen lögn även om det inte var hela sanningen. Under fikat bröt hennes far tystnaden genom att berätta för honom hur mycket hans dotter betydde och vad han kunde tänkas göra om någon skadade henne. Hon satt bara och tittade på sin pappa med stora ögon medan han bedyrade för pappan att han aldrig någonsin skulle göra någonting för att hon skulle fara illa.

Väl hemma kunde hon inte släppa pappans ord. Nog för att det gjorde henne varm inombords att han uttalet sin kärlek för henne, men hon var rädd att han skulle gå på henne för vad hennes pappa hade sagt. Hon hade aldrig talat illa om honom eller berättat om deras situation så varför orden kommit hade hon ingen aning om. Flera dagar efter gick hon som på tå, men ingenting kom från honom och hon började slappna av mer och mer. Istället gick det tillbaka till sin vanliga vardag så mycket det bara gick. Hennes sorg började släppa för varje dag som gick och de pratade om att återgå till att helt vara särbos igen för att inte tappa det de höll på att bygga upp.

Innan hon lämnade honom helt igen hjälpte hon till att städa upp lägenheten. De städade tillsammans. Det hade de inte gjort sedan i början av deras förhållande. När det endast var sängen som skulle få nya sängkläder satte han sig vid datorn för att spela poker. Han hade ändå för ont i ryggen. Hon drog bort de gamla lakanen och mellan madrasserna hoppade ett öppnat kondompaket upp. Han och hon använde aldrig kondomer och nu för tiden hade de aldrig ens sex.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar