torsdag 20 augusti 2015

Förbud är inte rätt väg

Vi alla vet hur det fungerar med att sätta förbud mot diverse saker i sin barnuppfostran. Vi har alla varit barn och många har även egna erfarenheter av att sätta gränser genom förbud för barn. Det går allt som oftast inte så bra i och med att det som är förbjudet också blir det som är mest intressant. Att säga till ett barn att den inte får göra något är det samma som att be barnet göra det motsatta. Om man däremot vänder på det och gör det tillåtet tillsammans med att prata om riskerna gör att man kan skapa ett ansvar hos barnet. Självklart ska det fortfarande finnas gränser, men förbud skapar snarare en vilja till att bryta dessa än det motsatta.

Att arbeta förebyggande överallt där barnen vistas skapar en bra miljö. Självklart ska man få spela, men vi behöver hela tiden arbeta med att öppna medvetandet om vad som kan hända om man inte har ett sunt förhållningssätt till sitt spelande. Speciellt i de yngre åldrarna för det är där man sättet grundstenarna till vad som händer i sedan.

Det är heller ingen hemlighet att de flesta som hamnar i ett spelberoende är just unga personer. Om vi redan hemma kan prata om spelande med barnen tillsammans med att skola och eventuell fritidsgård håller det levande även där så har vi kommit oerhört långt, men för detta så krävs såklart kunskap. En kunskap som är så avgörande och viktig för våra barn och ungdomar.

Att stärka arbetet med att förebygga spelproblem är en av Spelkontrolls spelpolitiska frågor. Detta med särskilt fokus på barn, ungdomar och unga vuxna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar