lördag 11 juli 2015

Vård ska vara en självklahet

Att som spelberoende få vård idag är otroligt svårt. Väldigt ofta handlar det om var i landet man bor och vad det finns för resurser där. Det är med andra ord inte lika för alla. Även om du bor där det finns resurser, så finns det ändå inte tillräckligt för att ta hand om alla som behöver hjälpen. Lägg då även till de anhöriga som också behöver vård och stöd. För deras del är hjälpen näst intill obefintlig i dagsläget.

Det största problemet handlar om att socialtjänstlagen inte är tydlig nog gällande vad och vem som bär ansvaret till att personer med en spelproblematik eller medberoendeproblematik får relevant hjälp och vård. Av den anledning bollas frågan fram och tillbaka mellan kommunerna och landstingen och ingen verkar riktigt vilja ta ansvar för frågan. Landstinget menar på att det är kommunen som bär ansvaret och kommunen bollar tillbaka och menar på att det är landstinget. Trots det är det faktiskt landstinget som bär ansvaret.

Med ett förtydligande av socialtjänstlaget skulle det inte råda några tvivel om vem som bär ansvaret för vården för spelberoende och dess anhöriga. Och de som är drabbade skulle både få tidigare och mer relevant hjälp än vad de får idag.

Att tydliggöra socialtjänstlagen är en av Spelkontrolls spelpolitiska frågor. Vi vill att personer med spelproblem och deras anhöriga får relevant stöd, vård och hjälp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar