tisdag 12 maj 2015

Skärpt lagstiftning för spelbolag

Idag kom det. Ett löfte om en utredning gällande en lag om ett licenssystem för de utländska spelbolagen. Detta för att återfå kontrollen över spelmarknaden i Sverige. Direktiven om en utredning väntas vara klart till sommaren och tanken är att den nya lagen ska träda kraft 2018, enligt civilministern Ardalan Shekarabi i DN den 12 maj

Spelandet bland unga ökar lavinartat och det är främst de snabba spelen som lockar mest idag. En farlig fälla för att helt tappa kontrollen över sitt spelande och sin ekonomi. Digitala nätkasinon som verkar i Sverige vars bolag är registrerade i utlandet. Omsättningen för dessa bolag är skrämmande och skuldsättningen bland unga likaså, främst genom de snabba sms-lånen för att kunna finansiera sitt spelande. Genvägen rakt in i ett farligt spelmissbruk.

I samband med den skärpta lagstiftningen vill även Ardalan Shekarabi att man som konsument ska kunna skydda sig mot spelbolagen genom att införa ett slags NIX-system. Ett register där man som spelare ska kunna stänga ute sig själv från spelbolagen, även för de bolag som verkar i Europa.

Jag kan inte annat än bli tårögd av denna läsning och det känns både tryggt och skönt att vi har en civilminister som tar tag i dessa frågor. 2018 känns långt bort och alla steg känns så otroligt små då detta borde ha hänt för länge sedan. Det är dock inte där jag tänker lägga mitt fokus, utan på det faktum att det finns en minister som fattat att det här kommer inte få ett slut av sig självt. Någonting måste ske. Sedan att lagändringar tar en evinnerlig tid...ja, det är bara att öva på tålamodet.

Det kommer att bli bra. Vi är många som kämpar för att få till ändringar för spelare och dess anhöriga och för oss känns det bra att Ardalan Shekarabi finns. En minister som lyssnar, förstår och handlar. Tack!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar