tisdag 7 april 2015

Medberoende som diagnos

Medberoende är verkligen inget nytt fenomen. Medberoende som begrepp är relativt nytt, men inte själva problematiken i sig. Så länge det har funnits ett beroende så har det också funnits medberoende. Däremot är det få förunnat att faktiskt få hjälp som medberoende. Du kan få hjälp, om du hamnar i situationen att den beroende söker hjälp. I de fallen följer man med i samtalsgrupper som är ämnade för både beroendepersoner och medberoende personer, en samtalsterapi för att se situationen ur fler perspektiv. Eller så kan du följa med, men vara i samtalsgrupper för enbart medberoende/anhöriga, en samtalsterapi som riktar sig för enbart de medberoende att dela historier och få stöd där igenom. Precis på samma sätt som för de beroende fast samtalen sker i olika rum/forum.

Men.
Vad händer för den som inte längre lever tillsammans eller inte längre har någon kontakt med beroendepersonen?

Som medberoende till en spelberoende kan du i värsta fall bli helt utan hjälp och det är skrämmande vanligt idag. Detta trots att det faktiskt i snitt går fyra stycken medberoendepersoner på en person med beroende eller missbruk. Det finns idag alldeles för lite kunskap och resurser för att att behandla dessa personer. Den vård som idag finns att tillgå är allmänvården, men den är långt ifrån tillräcklig. Medberoendepersoner får inte sättas i samma fack som personer med ångest och depression för det är faktiskt inte samma sak, även om symptomen är oerhört likartade. Det är dock inte alls problematik och därför kan det heller inte behandlas likadant.

För att vården ska kunna bli relevant för personer med medberoendeproblematik så måste socialtjänstlagen förändras. Därtill så behöver även medberoende som diagnos tillkomma, precis som Fred Nyberg belyser i en artikel i Aftonbladet. Genom dessa förändringar så skulle kommunerna bli tvungna att erbjuda vård, relevant vård för medberoendepersoner.

Som tidigare nämnts så finns det i snitt fyra personer med en medberoende- eller anhörigproblematik till varje person med beroende eller missbruk. 76 000 av dessa är barn som lever tillsammans med någon med spelproblem. Om dessa barn inte får relevant vård så riskerar de att antingen själva hamna i ett missbruk eller gå in i vuxenlivet med djupa psykiska problem. Det är därför av största vikt att politikerna börjar ta ett ansvar för dessa personer istället för att skjuta problemet åt sidan. För om vi inte tar tag i det nu så kommer bara problemet att öka och vi kommer tillslut hamna i en ohållbar situation. En situation som redan nu, för varje dag, eskalerar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar