lördag 16 april 2016

Det spelar ingen roll vad det heter

Jag satt och läste en artikel om att vi inte ska benämna ungas spelande som ett spelberoende när det spelas för mycket, utan istället använda ordet spelproblem. Det är specialsakskunniga tillika experten Silvennoinen som anser att ordet beroende är starkt kopplat till desperation och att det därför blir negativt laddat på ett helt annat sätt än om vi skulle använda problem. Det ordet, enligt Silvennoinen, är mer hanterbart när det kommer till ungas spelande då det handlar om att det finns bakomliggande orsaker så som utanförskap och depression, något man behöver ta itu med för att komma åt kärnan till varför den unga spelar.

I mångt och mycket kan jag hålla med henne. Vi ska inte stämpla människor med negativa ord för hur vardagen ser ut. Ord med negativ klang är dessutom svårare att skaka av sig när det inte längre är ett problem. Jag håller även med i att man behöver ta tag i de bakomliggande orsakerna och där har vuxenvärlden och vården ett stort ansvar för att det ska ske. Föräldrarna måste även, precis som även Silvennoinen kommenterar, prata med barnen om vilka regler som ska finnas kring spelandet.

Däremot finns det en del saker som jag inte riktigt håller med om.
Om vi nu inte ska använda negativa ord för att definiera barns spelande så bör vi inte byta ut ett negativt laddat ord till ett annat. Att säga att de unga har spelproblem är precis lika negativt laddat att säga att de har ett spelberoende. Problem så vitt jag vet aldrig varit ett positivt ord och vem vill definieras vid ett problem? Måste vi överhuvudtaget använda uttryck för att sätta en någon annan i ett fack som den kanske inte vill vara i? Personen spelar för att slippa ta itu med det som gör ont eller som en flykt från vardagen. Vad det innefattar är det man behöver hjälpa den personen med.

Oavsett om vi väljer att kalla det för ett spelproblem eller ett spelberoende så finns det alltid bakomliggande faktorer som gör att personen använder någonting annat som en flykt. Det är knappast så att en person med alkoholberoende eller drogproblem brukar sprit eller droger för att den inte har någonting bättre för sig eller som en kul grej. Bakom varje beroende eller missbruk finns andra saker som gör att personen inte mår bra och tar till andra saker för att fly från sina problem. Det gäller även spelberoende. Så låt oss kalla det för vad det är, om vi behöver kalla det för någonting.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar