lördag 6 februari 2016

Söka hjälp tillsammans

Att leva ihop med någon med spelproblem betyder inte att man behöver gå isär för att det ska bli bra. Man kan såklart fortfarande hålla ihop och arbeta tillsammans för att det ska bli bättre. I de fallen så kan jag slå ett slag för parterapi som en bra form av hjälp. Dock bör man inte endast använda sig av detta utan ha det som ett komplement till annan hjälp. Sedan kan det givetvis skilja sig lite beroende på i vilken omfattning spelproblemet är i och vad man själv känner att man behöver för hjälp.

Min erfarenhet av parterapi är att den är fantastisk när man arbetar tillsammans. För det är just det. Om man inte arbetar tillsammans så kommer det inte heller få något vidare utfall, så som det blev för mig och den jag sökte hjälp med. Nu var det förvisso inte hans spelproblem vi gick dit för, utan av andra anledningar, men det togs sällan upp då vi såg så olika på vad det fanns för problem. Därför vill jag med detta poängtera några viktiga saker att tänka på om man vill gå den vägen.

För det första så bör båda parter vara medvetna om att det finns ett spelproblem. Är inte båda medvetna så kommer heller inte terapin att fungera som önskat och ni kommer inte heller kunna arbeta med just det. Detta för att det ständigt kommer att finnas två olika synsätt på vad ni har för problem och det kan i slutänden leda till att ni glider mer ifrån varandra. Även om inte det var tanken från början.

För det andra behöver man prata igenom innan om varför man ska gå på parterapi och vad man vill få ut av den. Där behöver man såklart inte tycka lika, men man bör i alla fall tillsammans eller var för sig punkta ner innan vad syftet är. Både långsiktiga mål och kortsiktiga. Detta för att det ska vara enklare att arbeta fram mot de mål man har. Om man är väldigt olika med vad man tycker så kan det vara bra att komma fram till ett gemensamt beslut tillsammans med terapeuten, just för att det är bra att ha en tredje part som är helt oberoende.

För det tredje bör man fundera kring hur mycket tid man är villig att lägga på det arbete som krävs med att söka hjälp tillsammans. Har man väldigt mycket annat så måste man vara medveten om att man kanske kommer behöva lägga väldigt mycket åt sidan. Det räcker inte bara med att gå till en terapeut och prata någon timme i veckan eller varannan vecka. Där får man verktygen, själva arbetet behöver man göra mellan sittningarna. I sin vardag tillsammans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar