onsdag 23 december 2015

Låt julen bli missbruksfri

Varje år ser vi den. Kampanjen om att låta julen blir en vit jul för barnen. Den som handlar om att vi ska låta bli alkoholen under julen för att värna om våra barn. De ska inte behöva se sina föräldrar fulla. Jag tycker att den är fantastisk och det hade varit helt underbart om den gick att utöka till att gälla alla saker som inte värnar om barns hälsa. Alla saker som förknippas med missbruk för visst hade det varit bra om barn även kunde få slippa se sin förälder förlora pengar på poker eller bingo?

Det finns säkert de som undrar om spelande verkligen påverkar barn i samma utsträckning som alkohol, en jag vill hävda att det definitivt gör det. En förälder som förlorar pengar i spel går inte omkring med den bästa känslan i kroppen och det är klart att barn känner av detta. Man känner sina föräldrar och man märker definitivt av förändringar hos en annan persons humör. Det kan även påverka på det sätt att man behöver vänta med att äta eller att öppna paket för att föräldern spelar och inte bara jag avsluta en turnering eller en ny bingorunda. Fast det är väl ingen som spelar under jul om man inte har ett missbruk eller beroende? Jo, det finns det absolut. Om det är någon gång på året som det finns dötid så är det väl ändå under julen.

Men föräldern kanske vinner pengar och då är det ju bra. Ja, men det finns även föräldrar som blir glada och kärleksfulla av alkohol. Dessutom kan även en vunnen turnering skapa mersug, att vilja spela en till och då har vi problemet med den eviga väntan när julen istället ska handla om att vara tillsammans. En skapad positiv känsla hos en förälder behöver inte heller leda att barnet känner detsamma. I och med användandet av sociala medier idag så är barn och ungdomar mer om vad som händer och sker i deras omgivning som inte bara innefattar den närmsta familjen och vännerna. Allt oftare pratas det idag om spelande och barn förstår vad det kan innebära.

Nu säger jag inte detta ur en negativ infallsvinkel. Det är bra att barn och ungdomar har mer koll och spelande behöver inte nödvändigtvis vara av ondo på samma sätt som alkohol inte behöver vara av ondo. Men i och med interaktionen av sociala medier så blir barn och unga mer matade med konsekvenser av handlande. Det kanske inte alltid att de förstår innebörden, men informationen finns där. Därför anser jag att julen ska vara missbruksfri eller helt vit om man hellre vill använda det. Umgås istället. Spela ett brädspel med barnen och ha roligt. Då blir spelandet även kontrollerat, stabilt och insiktsfullt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar